A tisztánlátás

A tisztánlátás vagy clairvoyance képessége a természeti népeknél nem olyan ritka, mint nálunk, a civilizáció előnyeit élvezőknél. A tisztánlátás az érzékszerveken túli érzékelés kategóriájába tartozik, amit angol elnevezésének rövidítésével ESP-nek szoktak nevezni. Éppen ezért egyesek harmadik szemként is emlegetik a tisztánlátó képességet, amelynél a következő fokozatokat különböztetik meg:
1. Alapfokú látás: csak betegségeket tud meghatározni, az érintett személy jelenlététől függetlenül.
2. Középfokú látás: az igazi tisztánlátó képességeinek csak egy részével rendelkezik, például tud diagnosztizálni, látja a belső szerveket.
3. Tisztánlátás: nem csak a betegségeket és a belső szerveket látja, hanem képes kommunikálni a szellemvilággal, a világmindenség bármely pontjáról tud beszámolót adni, ez lehet a Föld túlsó oldala vagy a belseje, de a Hold vagy akár a Mars felszíne, vagy akár a tejúton kívül bármely pont. Olvasni tud az Akasha krónikából, azaz akár a régmúltból, akár a távoli jövőből.
Hogy mi az Akasha krónika? Röviden világemlékezet, amelyet ezoterikus körökben beszélő fénynek, asztrálfénynek, sziderikus fénynek neveznek. Az Akasha azt a kozmikus szellemi szubsztanciát jelöli, amely minden létezést és keletkezést magában foglal. Az okkultisták szerint a krónika szempontjából az időnek semmi jelentősége sincs. Tehát aki olvasni tud benne, az tetszés szerint bepillanthat mind a múltba, mind a jelenbe, vagy akár a jövőbe.
Napjaink tudósai viszont különböző tudományosabban hangzó neveken emlegetik az Akasha krónikát, mint például pszí mező, kollektív tudat, morfogenetikus tér, kvantumvákuum bozonmezője, szuperfluid vákuum. A tudósok egy része szerint ebben a szuperfolyékony mezőben az anyagi világ objektumai (pl.: élőlények, bolygók) szabadon mozognak. A valaha élt emberek és a most élők elméi pedig mind-mind lenyomatot hagynak ebben a közegben. A lenyomatok pedig valamilyen módszerrel el is olvashatók!

Füller Miklós