Szellemek laknak a Lázár utca 18.- ban?

Budapest- Horváth Judit (43) és fia, Miklós (20) több mint tizenkét éve lakik az ódon, Lázár utca 18. számú házban. Az első pillanattól érezték: nincsenek egyedül a lakásban. Furcsa zajok, elmosódó alakok, veszik őket körbe nap mint nap. Már meg sem lepődnek azon, ha a falon lógó gitárt láthatatlan kezek pengetni kezdik. A parapszichológus biztos abban, hogy szellem jár az épületben.

A belvárosi, VI. kerületi ház még valamikor a tizenkilencedik század végén épült. Átvészelte mindkét világháborút, és ki tudja, hány boldog és boldogtalan emberi élet kezdődött és ért véget a falai között. Talán ez az oka annak, hogy mostani lakói sokszor úgy érzik, nem egyedül lakják otthonukat. Horváth Judit nap mint nap hallja a kísértetek lépteit a galérián, vagy a fotel nyekergését, amikor láthatatlan testek fészkelődnek benne.

- Sokszor érzem, hogy valaki figyel, vagy amikor az ágyamban fekszem, lehúzza a takarót rólam és megmarkolja a lábamat. Gyakran hirtelen olyan hideg lesz a lakásban, mint amikor kinyitják egy fagyasztó ajtaját. Legtöbbször a fürdőszobában és a WC-ben nyüzsögnek körülöttem a szellemek – nyitja ki a kísértetjárta mellékhelyiség ajtaját az asszony, aki asztrológusként dolgozik.

A fia, Kiss Miklós nemcsak hallja, de időnként látja is a halottak visszajáró lelkeit.

- Nyolcéves voltam, amikor először láttam elsuhanni egy alakot a fürdőszoba felé- kezdi a fiatalember. – Utánarohantam, felkapcsoltam a villanyt, de addigra eltünt. Azóta már többször láttam a lakásban azt a valakit.

Tunyoghy Attila (20) Miklós barátja épp a fürdőszobában volt, amikor hirtelen nem hitt a szemének: valaki megállt az ajtóban; és rosszallóan ingatta a fejét, majd semmivé foszlott.

- Sokszor alszom Mikiéknél, és nemegyszer fordult elő, hogy a falon lógó gitár, amely a barátom nagyapjáé volt, az éjszaka közepén elkezdett játszani egy furcsa dallamot – mutat a gitárra a fiú.

Megkértük Nyilas Misi tisztánlátót, vizsgálja meg a lakást. Őt is meglepte, amit tapasztalt.

- Mindig kétkedéssel fogadom a kísértethistóriákat, mert szerintem sokszor csak a képzelet játszik az emberekkel. De ami itt van, az tényleg megdöbbentő! Érzek egy idős nénit, aki a fürdőkádban halt meg, de itt van egy kisfiú és egy apa szelleme is . Határozottan érezhető a halottak energiáinak jelenléte a lakásban – mondja a parapszichológus.

Megkérdeztük a házban lakó Barber Marcellnét, Lena nénit (90), aki gyermekkora óta a házban lakik, tud –e furcsa halálesetről. Meglepő dolgot mesélt el. Kislánykorában lakott itt egy koros hölgy, aki fürdés közben rosszul lett, elvesztette az eszméletét, és belefulladt a kádba.

Judit és családja azonban már megszokta a különös jelenségeket. Azt mondják, jól megférnek a kísértetekkel, és eszük ágába sincs elköltözni.


Bata Zsuzsanna

Blikk 2005. március 11.